1- Çalışma ortamını her zaman temiz ve düzenli tutarız.
2- Çalışma ortamı kurallarına uyar, yasakları çiğnemeyiz.
3- Yaşadığımız çevreyi temiz tutarız. Yürüme alanlarına, yeşil alanlara, saksı diplerine çöp, sigara izmariti vb. madde atmayız.
4- Çalışma ortamında yemek yemez, kapalı ortamlarda sigara içmeyiz.
5- Çalışma ortamında koşmaz, bağırmaz, bir şey fırlatmaz, şaka yapmayız.
6- Çalışma ortamında sadece işi yaparken kullanacağımız ekipman ve malzeme olmasına dikkat ederiz. İşi yaparken kullanmayacağımız tüm malzemeleri çalışma ortamından uzaklaştırır, dolaba vb. başka bir yere koyarız. Dikkatimizin dağılmaması için, çalışma ortamında, süs, oyuncak, resim vb. malzeme, ekipman bulundurmayız.
7- Tehlikeli bir durum yaşadığımızda amirimize haber veririz.
8-
- a) Kimyasal maddeleri orjinal ambalajında saklarız.
- b) İçme suyu, içecek, yiyecek kabına kimyasal madde koymayız.
- c) Kimyasal maddelerin kullanma talimatını okur, bu talimatlara uygun hareket ederiz. d) Laboratuvarda çalışırken başka bir kaba kimyasal madde koyduğumuzda kabın üzerine etiketle içindeki kimyasal maddenin adını yazar, kapağını kapatırız.
- e) Kimyasal madde kaplarında devrilmeye, dökülmeye karşı gerekli önlemleri alırız.
9- İşe geldiğimizde günlük hayatta yaşadığımız sorunları, sıkıntıları yolda bırakır, iş yerinde sadece işimize odaklanırız.
10- Hareket halindeyken her zaman gittiğimiz yöne ve üzerinde yürüdüğümüz yola bakarız. Cep telefonuna bakarak, mesaj yazarak yürümeyiz, araç kullanmayız. Aracımıza bindiğimizde her zaman emniyet kemerimizi takarız.
11- Yangın ihtimaline karşı önlem olarak, mesai bitimi iş çıkışında tüm elektrikli cihazları kapatırız. (Buzdolabı hariç) Şarja bağlı telefon, bilgisayar vb. cihazı fişe takılı bırakmayız.
12- Acil durumlarda hangi çıkışlardan çıkıp, nereye, nasıl gideceğimizi biliriz. Acil durumlarda yeşil renkli yönlendirme levhalarını takip ederiz.
13- Çalışma ortamında çekmecelerden, dolaptan bir şey aldıktan - koyduktan sonra çekmeceyi, dolap kapağını hemen kapatırız.
14- Sadece sorumlu olduğumuz, bildiğimiz işi yaparız. Asla, tam bilmediğimiz, sorumlusu olmadığımız işi yapmaya kalkışmayız. Kullanmasını bilmediğimiz cihazı kullanmaya çalışmayız.
15- Asla tekerlekli masa veya tekerlekli sandalye üzerine çıkıp, yükseğe ulaşmaya çalışmayız.
16- Yürüyen merdivende koşmayız.
17- İşyerindeki makine, cihaz, araç, gereç, tehlikeli madde ve diğer araçları kurallarına uygun şekilde kullanır, güvenlik donanımlarını keyfi olarak çıkarmayız.
18- Ortamda yer alan makine, araçlarda, tesis ve binalarda sağlık ve güvenlik konusunda bir tehlike gördüğümüzde, bir eksiklik gördüğümüzde amirimize haber veririz.
19- Kendimizin hareketlerinden veya yapılan işten etkilenen diğer çalışanların sağlık ve güvenliklerini tehlikeye düşürmeyiz.
20- Çalışma ortamında İş Sağlığı ve Güvenliği kurallarına uygun çalışırız.
21- Yerine göre kullanılması gereken kişisel koruyucu donanımı doğru kullanır ve uygun şartlarda saklarız.
22- Uyudum, uykumu aldım diyebilmek için en az yedi saat uyuruz.
23- Kapalı ortamda gaz kokusu hissedersek, asla lambayı yakmaz, prize fiş takmayız. Hemen gaz vanasını kapatır, pencere kapıyı açıp ortamdaki gazı boşaltmaya çalışırız.
24- Yangın söndürme tüpünü kullanmasını biliriz. En yakındaki yangın söndürme tüpünün yerini biliriz.
25- Yangın anında ortamda kızgın yağ varsa asla su dökmeyiz. Kızgın yağa dökülen su yağın şiddetli şekilde yanmasına neden olur.
26- Acil durumlarda gideceğimiz acil toplanma alanının yerini ve hangi yoldan gideceğimizi biliriz.
27- Dış ortamda hareket halindeyken kulaklık takarak, yüksek sesle müzik dinlemeyiz. Bu davranışı yapınca, çevreden gelebilecek uyarıları, sesleri duymadığımız için bir kaza olayı yaşayabiliriz.
DEPREM
Deprem öncesinde yapılması gerekenler:
1- Bulunduğumuz ortamda yer alan devrilme ihtimali olan mobilyaların, ekipmanlar sabitlenmeli. Bu ekipmanlar deprem anında savrulabilir veya devrilebilir.
2- Ortamdaki yaşam üçgeni kaynağı olabilecek ekipmanlar belirlenir. Bu ekipmanlar tavan çökse bile ezilmeyeceğini düşündüğümüz, en az 50 cm yüksekliğinde olan ekipmanlardır. Deprem anında bu ekipmanların yanına sığınır, cenin pozisyonu alınır.
3- Deprem çantası hazırlanabilir. Bu çanta içinde;
- a) Kendimize, ailemize ait resmi evraklar, bir miktar para, cep telefonu.
- b) Gıda maddeleri. (1,5 lt su, bisküvi çeşitleri, kuru meyve, kuru yemiş, kullanılan ilaçlar vb.)
- c) Düdük.
- d) El feneri.
- e) Bot benzeri ayakkabı.
Deprem çantası belirlediğimiz yaşam üçgeni kaynağının yanına konur.
Deprem anında yapılması gerekenler:
1- Açık ortamdaysak, devrilme ihtimali olan ekipmanlardan, elektrik direklerinden uzakta kalmaya çalışıp, yere çömeliyoruz. (Elektrik hattının altında, yakınında asla durmuyoruz.)
2- Araç içinde bir köprü üzerindeysek asla durmuyor, köprüyü geçtikten sonra yavaşlayıp, yakınımızda devrilme ihtimali olmayan boş bir yerde duruyoruz.
3- Araç içinde otoparktaysak, hemen araçtan inip, araç yanına uzanıyoruz.
4- Bina içindeysek, hemen yakınımızda kütlesi büyük, tavan çökse bile ezilmeyeceğini düşündüğümüz, yaşam üçgeni kaynağı olacak ekipmanın yanına uzanıp, cenin pozisyonu alıyoruz. Örneğin, çoğu yatağın altında baza var ve içi dolu. Gece yatakta uyurken deprem olduğu anda kendimizi hemen yatağın yan tarafına atıyoruz. Pencere tarafında cam kırılması tehlikesi olduğu için diğer taraf tercih edilir.
Bulunduğumuz kapalı ortamda yaşam üçgeni kaynağı olabilecek bir ekipman yoksa en yakındaki kolonun çaprazında kalmaya çalışılır.
5-Deprem anında binada yıkılma oluyorsa, üzerimizdeki giysi ile hemen yüzümüzü örtüyoruz. Bu şekilde oluşan yoğun tozu soluma kaynaklı boğulmanın önüne geçmiş oluruz.
6- Deprem anında yer hareketleri devam ettiği sürece dışarı kaçmaya, yer değiştirmeye çalışmayın. Yer hareketlerinden dolayı ayağınız kayıp, düşebilir, yaralanabilirsiniz.
7- Deprem anında pencereden, balkondan aşağı atlamayın. Deprem anında binada en fazla zarar gören alan merdivenlerdir. Bu nedenle deprem anında merdiven de kalmamaya çalışılır.
Cumhur Gültekin
İş Güvenliği Uzmanı ( A )
Jeofizik Mühendisi